Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος της Ε

Η θέση σας που επικοινωνεί στην ελληνική γλώσσα.


Post Reply
User avatar
尼古拉前执事
Archon
Posts: 5127
Joined: Thu 24 October 2002 7:01 pm
Faith: Eastern Orthodox
Jurisdiction: Non-Phylitist
Location: United States of America
Contact:

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος της Ε

Post by 尼古拉前执事 »

(Από το αφιέρωμα προς τον αοίδιμον Ιεράρχην εις την εισαγωγήν του ημεροδείκτου του έτους 2003)

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. κυρός Ακάκιος
(1888-1963)

Code: Select all

   Η Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. αποτίουσα φόρον τιμής προς τον Μακαριστόν Επίσκοπον Ταλαντίου κυρόν Ακάκιον Παππάν, καθηκόντως απεφάσισε την αφιέρωσιν του παρόντος ημεροδείκτου εις τον αοίδιμον Πρωθιεράρχην της Εκκλησίας μας, επί τη συμπληρώσει 40 ετών από την εις Κυριον εκδημίαν του.
   Και τούτο, διότι επί των ημερών του συνετελέσθη το παράδοξον εκείνο θαύμα, το οποίον εξέπληξε πολλούς, οι οποίοι ανέμενον χαιρεκάκως την διάλυσιν του ιερού ημών αγώνος, όστις μετά την κοίμησιν του αοιδίμου πρώην Φλωρίνης Χρυσοστόμου εστερείτο επισκόπων. Αντί όμως της διαλύσεως, ο ιερός αγών των Γ.Ο.Χ. ανεγεννήθη εκ της τέφρας του, και απέκτησεν πάλιν Αρχιερείς, προς μεγάλην λύπην των αντιμαχομένων αυτόν.
   Οργανον της θείας χάριτος, δια του οποίου συνετελέσθη το θαύμα τούτο της επαναποκτήσεως Αρχιερατικής ηγεσίας του Ιερού αγώνος των Γ.Ο.Χ., εγένετο εις τα έσχατα του βίου του ο Μακαριστός Πρωθιεράρχης ημών.
   Ο Επίσκοπος Ταλαντίου κυρός Ακάκιος, κατά κόσμον Αθανάσιος, εγεννήθη εν Δεσφίνη Παρνασσίδος του νομού Φωκίδος τω 1888. Το έτος 1904, εις ηλικίαν μόλις 16 ετών μετέβη εις Αγιον Ορος. Εκεί ενετάγη εις την συνοδείαν της καλύβης Αγίου Νικολάου, της Ιβηριτικής σκήτης του Τιμίου Προδρόμου, υπό γέροντα τον μοναχόν Μαρκιανόν Ρουβαλήν, πλησίον του οποίου εδιδάχθη την ιεράν τέχνην της Αγιογραφίας. Το 1907 εγένετο σταυροφόρος μοναχός και το 1920 μεγαλόσχημος. Την 29ην Αυγούστου 1914 εχειροτονήθη διάκονος υπό του επισκόπου Γαγγρών Τιμοθέου και την 8ην Οκτωβρίου 1917 πρεσβύτερος υπό του Νυσσης Παϊσίου.
   Το 1929 κατήλθεν εις Αθήνας ομού μετά πλείστων άλλων αγιορειτών Πατέρων εις ενίσχυσιν του Ιερού αγώνος των Γ.Ο.Χ. Τρις εξωρίσθη εις Αγιον Ορος, πολλάκις δε εφυλακίσθη και ποικιλοτρόπως εδιώχθη χάριν του Ιερού αγώνος υπέρ των πατρώων παραδόσεων. Ελάχιστον δείγμα των αγώνων του δημοσιεύεται εν συνεχεία, ληφθέν εκ των Ιστορικών «Πατρίων» του μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως κυρού Καλλιοπίου.
   Το έτος 1936 έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου υπό του τότε Επισκόπου Μεγαρίδος Χριστοφόρου και τον Ιούλιον του 1939 ίδρυσε παρά την Παιανίαν Αττικής, την Ιεράν Μονήν Αγίου Νικολάου Χαλιδούς.
   Μετά τον θάνατον του πρ. Φλωρίνης κυρού Χρυσοστόμου εξελέγη πρόεδρος της 12μελους επιτροπής διοικήσεως του ιερού αγώνος των Γ.Ο.Χ. Την 10ην Οκτωβρίου 1957 εψηφίσθη, ομού μετά των Αρχιμανδριτών Χρυσοστόμου Νασλίμη (μετά ταύτα γενομένου Επισκόπου Μαγνησίας) και Χρυσοστόμου Κιούση (νυν Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ.), υπό του ιερατικού συνεδρίου δια το αξίωμα της Αρχιερωσύνης, κατ οικονομίαν, δια το μη υπάρχειν αρχιερείς. Παρά το γήρας και τας πολλάς του ασθενείας κατώρθωσε έπειτα από περιπετειώδης προσπαθείας, να μεταβή εις Η.Π.Α., περί τα τέλη του 1960, όπου εχειροτονήθη επίσκοπος Ταλαντίου, από δύο Επισκόπους των Ρωσων της Διασποράς.
   Επανελθών εν Ελλάδι ανέλαβεν ως Επίσκοπος πλέον την ηγεσίαν της Εκκλησίας ημών, χειροτονών περί τούς είκοσι ιερείς και επιστηρίζων το δοκιμαζόμενον από τούς πολυχρονίους διωγμούς ποίμνιον των Γ.Ο.Χ. Τον δε Μαϊον του 1962, ομού μετά του Ρωσου Επισκόπου Χιλής Λεοντίου (ο οποίος ήλθεν εις Αθήνας ειδικώς προς τούτο), προέβησαν εις χειροτονίας και άλλων Επισκόπων, ανασυστήσαντες την Ιεράν Συνοδον των Γ.Ο.Χ.
   Οι νεοχειροτονηθέντες ήσαν οι Αρχιμανδρίται· Παρθένιος Σκουρλής (Κυκλάδων), Αυξέντιος Παστρας (Γαρδικίου), Χρυσόστομος Νασλίμης (Μαγνησίας), Ακάκιος Παππάς ο νεώτερος (Διαυλείας) και Γερόντιος Μαριόλης (Σαλαμίνος).
   Αι χειροτονίαι αυτού αργότερον, το 1969, ανεγνωρίσθησαν συνοδικώς υπό της Συνόδου των Επισκόπων των Ρωσων της διασποράς, επί μακαριστού Μητροπολίτου Φιλαρέτου, δια του συνοδικού εγγράφου το οποίον δημοσιεύομεν ακολούθως.
   Το Σαββατον 1 Δεκεμβρίου του έτους 1963, έχων πλέον τελειώσει την αποστολήν αυτού (καθώς και ο ίδιος είπεν προ του θανάτου του) μετέστη εις τας αιωνίους Μονάς.
Archimandrit Nilos
Member
Posts: 474
Joined: Tue 25 April 2006 8:34 am

Akakios Pappas

Post by Archimandrit Nilos »

Chrysostom of Florina is guilty of schism against the Church of Christ, he was changing his profession of faith in the time of two years (betwenn 1935 and 1937). He left his parasynagogue without the apostolic succession. Akakios Pappas we must see in the same direction. +Archim. Nilos

Post Reply